Святий Фома Кемпійський.                     "Наслідування Христа"  
 


Католицьке читання
Пошук
ЛІНКИ
Статистика
 Розділ 14

Розділ 14

Треба остерігатися нерозважного осуду.

Зверни свої очі на себе і остерігайся судити вчинки інших людей.

Судячи інших, людина даремно трудиться, дуже часто помиляється і легко попадає в гріх; а коли судить і перебирає свої вчинки, тоді завжди з користю працює.

Нераз ми судимо про річ так, як вона лежить на серці: бо через власну любов ми легко втрачаємо справедливий суд.

Коли б Бог постійно був єдиним нашим наміренням і бажанням, ми б не так непокоїлися будь-чим, якщо воно противне нашим змислам.

Але нераз у нашому серці щось таке станеться, або навіть зайде до нього зі світу, що теж тягне нас до себе.

Багато людей у тому, що роблять, потайки самих себе шукають і навіть не знають цього.

І здається, що живуть вони у блаженному спокої, поки все йде так, як вони бажають і як їм подобається.

Але нехай станеться інакше, ніж вони собі бажають, одразу непокояться і сумують.

Через різницю в уподобаннях і думках досить часто постає незгода між приятелями і сусідами, між духовними і богомільними.

Нелегко покинути стару звичку і ніхто не дасться радо повести себе далі, ніж його очі бачать.

Коли будеш на свій розум або здібності опиратися більше, ніж на непереможну силу Ісуса Христа, рідко коли і не скоро станеш просвіченим чоловіком; бо так Бог хоче, щоб ми Йому цілим серцем підлягали і на крилах гарячої любові підіймалися вище над увесь наш розум.